Kaivovesi

Kaivovesi ei välttämättä ole juotavaksi kelpaavaa, vaikka siinä ei olisikaan aistinvaraisesti havaittavissa mitään poikkeavaa. Useat aineet ja bakteerit eivät ole aistinvaraisesti todettavissa. Metropolilab palvelee kaivoveden laatuun liittyvissä kysymyksissä. Kaivovesitutkimukset teemme yhteistyössä Länsi-Uudenmaan vesi- ja ympäristö ry:n kanssa.

Milloin kaivovesi kannattaa tutkituttaa

 • tutkimus on suositeltavaa uuden kaivon käyttöönoton yhteydessä, veden aistittavien ominaisuuksien muutosten yhteydessä ja säännöllisesti noin kolmen vuoden välein
 • kiinteistön myynnin tai oston yhteydessä
 • vesijohtoverkostoon liittymistä arvioitaessa
 • vedenkäsittelylaitteiston toimivuuden selvittämiseksi
 • veden lapsille sopivuuden selvittämiseksi (fluoridi, nitraatti, mangaani)
 • selvitettäessä lämpökaivojen aiheuttamaa lämmönsiirtonesteiden vuotoa kaivoihin tai pohjavesiin

Miten tutkimus etenee

Kun haluat selvittää kaivovetesi laadun, voit noutaa näytteenottoon tarvittavat pullot ja näytteenotto-ohjeet alla mainituista toimipisteistä tai vaihtoehtoisesti voit tilata ne. Näytteen voit ottaa itse. Näyte tulee toimittaa MetropoliLabiin 24 h kuluessa näytteen otosta. Tutkimustulokset toimitetaan sinulle noin kuukauden kuluttua näytteen saapumisesta MetropoliLabiin. Näytelähete ja ohje löytyvät myös linkistä Kaivovesilähete ja näytteenotto-ohje .

Mistä näytepulloja ja näytteenotto-ohjeita saa (näihin toimipisteisiin voit myös viedä näytteet)

 • MetropoliLab, Viikinkaari 4, 1 krs, Helsinki, ma-pe 8-16
  Kaivovesinäytteiden vastaanotto arkisin klo 8-10 MetropoliLab Oy:n vastaanottopisteessä Cultivator II, aulapalvelu
  Viikinkaari 4
  00790 Helsinki
 • Espoon ympäristöterveydenhuolto, Pihatörmä 1 C 3 krs. p. 09 81623900 ma-pe 8.30-12 (Huom. Näytteiden vastaanotto vain keskiviikkoisin klo 8.30-10.00)
 • Vantaan ympäristökeskus, Pakkalankuja 5, p. 09 83923126 ma-pe 9.00-15.00 (Huom. Ei näytteen vastaanottoa)
 • Kirkkonummen kunnan palvelupiste, Ervastintie 2, p. 09 29672220 ma-pe 8.30-10.00 (Huom. Näytteiden vastaanotto vain keskiviikkoisin klo 8.30-10.00)
 • Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Hyrylänkatu 8 C, Tuusula, p. 09 87181
  Näytteiden vastaanoton vain torstaisin klo 8 – 12 välillä.
 • Nurmijärven kunta, Keskustie 2 B, Nurmijärvi, p. 040 317 2005, ma-to 8-16 (kesä-, heinä- ja elokuussa 8-15.30). Perjantaisin ja arkipyhien aattoina 8-14. Kunnanavirasto on kiinni heinäkuussa 2. – 27.7.2018. Näytteiden vastaanotto vain torstaisin, palautus sovittava pulloja noudettaessa.

Pullojen tilaaminen ja tilausmaksu

Voit myös tilata näytepullot ja näytteenotto-ohjeet. Postitamme pullot sinulle haluamaasi osoitteeseen Suomessa. Lähetyspalvelun hinta on 20 eur + alv, joka laskutetaan tutkimuksen laskutuksen yhteydessä. Tee pullotilaus lähettämällä sähköpostia osoitteeseen naytteenottovalineet@metropolilab.fi, laita viestiin tieto, haluatko pullot pora- vai rengaskaivoa varten ja mihin osoitteseen pullot voi lähettää.

Näytteiden toimittaminen laboratorioon

Tuo näyte MetropoliLabin asiakaspalveluun samana päivänä kun se on otettu. Mikäli se ei ole mahdollista, säilytä näyte jääkaapissa ja toimita laboratorioon 24 tunnin kuluessa näytteenotosta. Näytteitä vastaanotetaan MetropoliLabissa maanantaista perjantaihin klo 8.00 – 10.00.

Näytteitä vastaanotetaan myös näytepullojen noutopisteissä, lukuunottamatta Vantaan ympäristökeskusta. Tarkasta näytteiden vastaanottoaika pulloja noudettaessa. Ota huomioon, että näytteen tulee olla laboratoriossa 24 h kuluessa näytteen otosta.

Voit myös postittaa näytepullot MetropoliLabiin pakkauslaatikossa. Tällöin on varmistuttava siitä, että näyte saapuu laboratorioon seuraavana aamuna.

Tutkimuspaketit ja tulosten arviointi

Mitä tutkimuksia kaivoveden laadun selvittämiseksi kannattaa tilata?

Näytepullojen mukana saat ohjeet eri tarkoituksiin sopivan tutkimuspaketin valitsemiseksi. Tarjotut tutkimuspaketit löydät myös linkistä KAIVOVESIPAKETIT .

Kaivoveden laatu arvioidaan Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 401/2001 perusteella. Tulokset toimitetaan sähköpostitse aikaisintaan kahden viikon kuluttua näytteen laboratorioon saapumisesta. Testausselosteessa on tulokset ja lausunto veden laadusta ja käytettävyydestä sekä perusohje rengaskaivon desinfiointiin.

 

Lisätietoa kaivoista

Suomen Ympäristökeskuksen sivuilta löytyy Kaivovesitulkki, jota voi tarvittaessa käyttää apuna tulosten arvioinnissa.

Jos kaivovesi sisältää haitallisia määriä mikrobiologisia tai kemiallisia epäpuhtauksia, neuvoja veden laadun parantamiseen saa esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen sivuilta.  Linkki Syken sivulle.

Suomen ympäristökeskuksen sivuilta löytyy myös Usein kysyttyä kaivoista